Перейти до основного вмісту

Найпримітивніше тварина на світі


Класичні науки говорять про те, що тварини, напевно, походять від так званих хоанофлагеллят (воротничковых жгутіконосцев). А найперші тварини повинні були представляти собою щось, що нагадує кульку (або коржик). «Кулька» складався з двох типів клітин: зовнішнього шару, які несли джгутики і служили для руху, і внутрішніх – схожих на амеб і виконували функцію травлення. Приблизно таким чином влаштовані личинки нижчих тварин – губок та кишковопорожнинних. З цієї причини вважається, що саме ці істоти – особливо губки – і є самі примітивні тварини на сьогодні, адже вони так мало змінилися з тих прадавніх часів!


Втім, на звання самого примітивного тваринного претендує і якийсь дивний організм, який називається трихоплакс. Він являє собою плоску, повільно ползающую пляму, яка не має ні осей симетрії, ні мускулатури, ні переднього, ні заднього кінців – і, звичайно, ніякої травної, нервової, кровоносної і видільної систем. Трихоплакс нагадує личинок кишковопорожнинних, його довго вважали личинкою медузи. Пізніше, однак, з'ясувалося, що це істота є окремим тваринам, яке утворює статеві клітини і розмножується статевим шляхом. Щоправда, з'ясувати, яким чином іде розвиток заплідненого яйця, досі не вдалося. В акваріумах «плями» розмножуються безстатевим шляхом, просто розділяючись надвоє або отпочковывая свої дрібні частини.



У 2006 році вчені з США та Німеччини прочитали маленьку, але досить інформативну частину геному трихоплакса – мітохондріальну хромосому. З'ясувалося, що мітохондріальний геном тварини за своєю будовою займають проміжне положення між хоанофлагеллятами (найближчими родичами тварин) і всіма іншими тваринами (у тому числі губками і кишечнополостными).

Це, з одного боку, підтвердило припущення багатьох вчених, що трихоплакс є найпримітивнішим тваринам з усіх нині існуючих. «Він, безумовно, не є упростившимся нащадком губок або кишковопорожнинних, чиї мітохондріальні геноми зберегли набагато менше примітивних рис, – пише у своїй книзі «Народження складності. Еволюційна біологія сьогодні: несподівані відкриття і нові питання» відомий біолог, популяризатор науки Олександр Марков. – Простота організації трихоплакса первинна. Пояснюється вона тим, що з усіх численних і різноманітних нащадків «спільного предка всіх тварин» трихоплакс змінився менше за всіх».



Тим не менш робити остаточні висновки ще рано. Трохи пізніше був прочитаний і ядерний (основний) геном трихоплакса. І результати цього дослідження змусили засумніватися у висновках, зроблених на основі мітохондріального геному цього дивного створіння, оскільки в його ядерному геномі виявилося менше примітивних рис, ніж у губок. Таким чином, губки знову претендують на роль найпримітивнішого тваринного сучасності, незважаючи на те, що найпримітивніші мітохондрії збереглися все-таки у трихоплакса.


У губок ні справжніх тканин, ні зародкових листків (шарів тіла зародка багатоклітинних тварин, що дають початок різним органам і тканинам), ні нервової, м'язової, травної систем і, звичайно, власного скелета. Останній представлений різними білковими і мінеральними структурами. Розмноженняяк статевий, так і безстатеве. Форма тіла губок буває келихоподібної, чашовидної і древообразной. На сьогоднішній день описано приблизно 8 тис. видів цих тварин. Копалини ж форми відомі з докембрію (650-800 млн років тому).


Саме губки протиставляються всім іншим тваринамяк називають останніх, «справжнім многоклеточным тварин» (Eumetazoa).

Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Єдине в світі озеро медуз

Невелику, але ефектне озеро медуз на острові в крихітному державі Палау приваблює тисячі відвідувачів щороку. На озеро медуз немає курорту. Це єдине місце, де можна зайнятися сноркелінгом (плаванням) з мільйонами крихітних медуз. Озеро підключено до сусідньої лагуні через розломи і тріщини, які дозволяють морській воді увійти в озеро з припливом. Це дозволяє оновлювати воду у верхній частині озера і зберігає її сольовий баланс. Озеро медуз - це єдина пам'ятка такого типу, яка є доступною для громадськості.

Рибалка спіймав на вудку 250-кілограмового окуня

Житель американського міста Санибель ( штат Флорида ) Джон Блек став місцевою знаменитістю після того , як в Мережу потрапили кадри його гігантського улову . Чоловікові, який відправився рибалити на байдарці , вдалося зловити прямо біля пірсу 250 - киллограмового окуня , повідомляє NBC - 2 .